Mikä UMO?

Uuden Musiikin Orkesteri UMO (eng. UMO Jazz Orchestra) on jazzin ja uuden rytmimusiikin alalla ammattimaisesti toimiva orkesteri, jonka 16-miehinen kokoonpano soittaa monipuolisesti ajan hermolla olevaa musiikkia jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti vanhaa ja uutta ennen kokemattomalla tavalla.

Vuonna 2015 UMO juhlii 40-vuotista taivaltaan. Korkeatasoinen taiteellinen työ on nostanut UMOn 40 vuodessa kansainvälisen big band -kentän huipulle ja sitonut orkesterin erottamattomaksi osaksi Suomi-jazzin historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta. UMOn yksi keskeinen punainen lanka on aina ollut suomalaisen musiikin esittäminen, ja UMOn ohjelmistossa onkin satoja orkesterille sävellettyjä teoksia.

Orkesterin kanssa työskentelee vuosittain yli 100 muusikkoa, säveltäjää, sovittajaa, kapellimestaria ja solistia, mikä tekee UMOsta Suomen merkittävimmän jazzalan työllistäjän myös vapaan kentän osalta. UMOn riveissä ovat vuosien aikana soittaneet lähes kaikki Suomen eturivin jazzmuusikot, ja orkesteri myös toimii jatkuvasti jazzin ja kevyen musiikin käytännön korkeakouluna kotimaamme lupaavimmille muusikoille.

Konsertteja orkesterille kertyy vuosittain noin 80, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ohjelmaa tuotetaan laajasti aina lapsista seniori-ikäisten makuun.

Neljäänkymmeneen vuoteen mahtuu lukematon määrä unohtumattomia konsertteja, kiertueita ympäri maailmaa, Grammy-ehdokkuus, legendaariset klubitilat Helsingin asematunnelissa ja Pursimiehenkadulla sekä kymmeniä levytyksiä. UMOn vieraina on nähty jazzmaailman tärkeimmät nimet Dizzy Gillespiestä ja Gil Evansista Michael Breckeriin, John Scofieldiin, Natalie Coleen sekä lauluyhtye Manhattan Transferiin. Näihin ja koko UMOn neljäänkymmeneen toimintavuoteen voit tutustua tällä sivustolla.

UMOn tulevaan ohjelmistoon voit tutustua osoitteessa www.umo.fi/historia